Η πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου Σολτς, Χάμπεκ, Λίντνερ


Την ανάγκη «να δοθεί μεγάλη προσοχή στον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών στη Γερμανία» τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, στην πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υποψήφιο καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τον υπουργό Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Η ομοσπονδιακή οικονομική πολιτική θα το λάβει αυτό υπόψη» πρόσθεσε ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

Ο Λίντνερ επαίνεσε τον δημοσιονομικό σχεδιασμό για το επόμενο έτος, που προβλέπει νέο χρέος, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας ότι είναι «επαρκής».

Ερωτηθείς ο Λίντνερ για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια σκληρή πορεία λιτότητας στην Ευρώπη και για τους φόβους που επικρατούν σε κράτη-μέλη της ΕΕ στη νότια Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα, αν ως υπουργός Οικονομικών θα ακολουθήσει μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική κατά το πρότυπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε ότι η Γερμανία θα φροντίσει να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ΕΕ, αλλά και να υλοποιούνται επενδύσεις που αφορούν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. «Ένα από τα σημεία προσανατολισμού για εμάς είναι η εντυπωσιακή και πετυχημένη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε ο Λίντνερ, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα επιτεύχθηκε «με πολύ εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά μέτρα, να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε ένα νέο πετυχημένο δρόμο. Και η Γερμανία θα πρέπει να αναπτύξει παρόμοια φιλοδοξία. Συνεπώς, χαίρομαι ότι με την επόμενη ευκαιρία θα συνεχίσουμε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό μου σε καλό κλίμα και με συναίνεση τις συνομιλίες που είχαμε και στο παρελθόν» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σολτς: Η Ευρώπη στο επίκεντρο

Ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε ότι είναι υψίστης προτεραιότητας η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια σκηνή και η διασφάλιση της συμμετοχής της Γερμανίας σε αυτή τη διαδικασία.

Για το πρώτο του ταξίδι εκτός Γερμανίας ως καγκελάριος, ο Σολτς είπε ότι θα τιμήσει την πρόσφατη παράδοση και θα ταξιδέψει στο Παρίσι και μετά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους επικεφαλής της ΕΕ. «Η γερμανική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια» είπε ο Σολτς. Αναφορικά με τις εντάσεις στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας και τις πληροφορίες για κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων, τόνισε ότι πρέπει να γίνει «πολύ σαφές» στη Ρωσία ότι περαιτέρω απειλές κατά της Ουκρανίας θα ήταν απαράδεκτες. Εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, τονίζοντας ότι πρέπει να τηρηθούν οι αρχές της αποκλιμάκωσης που επικράτησαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Αυτές περιλαμβάνουν το απαραβίαστο των συνόρων. Είναι πολύ, πολύ σημαντικό να μην ψάχνει κανείς στα βιβλία της ιστορίας σε μια προσπάθεια να ξαναχαράξει τα σύνορα”, είπε. «Ως εκ τούτου, πρέπει να είναι πολύ, πολύ σαφές ότι θα ήταν μια απαράδεκτη κατάσταση εάν εμφανιστεί μια απειλή για την Ουκρανία».

Ο υποψήφιος νέος καγκελάριος διαβεβαίωσε την Πολωνία για υποστήριξη στην αντιμετώπιση της σύγκρουσης στα σύνορα της Λευκορωσίας. «Η κρίση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης στο Μινσκ, η οποία δεν έχει νομιμοποιήσει τον ίδιο της τον πληθυσμό. Το καθεστώς προσπαθεί να επηρεάσει την Ευρώπη σε βάρος των προσφύγων. Όποιος συναλλάσσεται με ανθρώπους, πρέπει να περιμένει ότι αυτό θα έχει συνέπειες. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές» σημείωσε ο Ολαφ Σολτς.

Ο νέος καγκελάριος υπερασπίστηκε τα περιοριστικά μέτρα για τα μη εμβολιασμένα άτομα στη Γερμανία ως απαραίτητο μέσο ενάντια στην πανδημία. «Η διαδικασία μόλυνσης που μας επηρεάζει όλους σήμερα προέρχεται από μη εμβολιασμένους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό» τόνισε ο Όλαφ Σολτς και πρόσθεσε: «Πολλοί από αυτούς απειλούνται και οι ίδιοι, επειδή η πιθανότητα να μολυνθούν είναι πολύ υψηλή. Είναι λοιπόν πολύ σαφές ότι είναι απαραίτητοι οι περιορισμοί για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Χάμπεκ: Αύξηση των ΑΕΠ

Ο «Πράσινος» υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα αυξήσει το ποσοστό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 80% ως το 2030. «Θα υπάρξει μεγάλη κοινωνική συζήτηση για το πότε θα πρέπει να επιτευχθούν οι νέοι στόχοι. Μέχρι στιγμής, ο στόχος της πολιτικής ήταν να αυξήσει το μερίδιο της πράσινης ενέργειας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 65% έως το 2030. Πέρυσι, σύμφωνα με πληροφορίες του κλάδου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είχαν μερίδιο περίπου 45%» τόνισε ο ηγέτης των Πρασίνων.

Source backlink

Περί blogadmin 54 Άρθρα
Με λένε Νανά Μαρκαντωνάκη και ειμαι δημοσιογράφος και εκδότης στο masterd.gr. Ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία τα τελευταία χρόνια και έχω και πτυχία στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*