Πιθανό να χρειαστούν βήματα προστατευτισμού για την ανάκαμψη της παραγωγής


Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι η εξάρτηση από ξένες αλυσίδες εφοδιασμού έχει αποδειχθεί ευάλωτη και ότι η χώρα χρειάζεται να παράγει περισσότερα κρίσιμα αγαθά στο εσωτερικό προκειμένου να προστατεύσει τόσο την οικονομική όσο και την εθνική της ασφάλεια.

«Είναι πιθανό ότι οι πολιτικές που οι άνθρωποι θα περιγράφουν ως προστατευτικές θα είναι απαραίτητες προκειμένου να δημιουργηθούν τα κατάλληλα κίνητρα για την παραγωγή αγαθών εντός», είπε η Γέλεν σε ένα διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώθηκε από τους Money Instances.

Η επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών είπε επίσης, «σίγουρα θέλουμε να συνεργαστούμε με άλλες χώρες — με τους συμμάχους και τους εταίρους μας — για να αντιμετωπίσουμε την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας σε συλλογική βάση», σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν την Τρίτη. «Επομένως, δεν νομίζω ότι πρόκειται απλώς για τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν τα πάντα στο εσωτερικό τους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι μέρος της απάντησης».

Τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την πανδημία του Covid-19 έχουν περιορίσει την προσφορά πολλών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ημιαγωγών που βρίσκονται σε μια σειρά προϊόντων από ηλεκτρονικά έως αυτοκίνητα, οδηγώντας σε απογοήτευση για τους κατασκευαστές και υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Η Γέλεν είπε ότι μπορεί να χρειαστούν «μερικά χρόνια» για να επιλυθούν τα σημεία συμφόρησης για πολλά προϊόντα.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε μια επανεξέταση τέτοιων τρωτών σημείων νωρίτερα φέτος που επικεντρώνεται στους ημιαγωγούς, τις μπαταρίες, τα κρίσιμα ορυκτά και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Η Γέλεν είπε ότι η αναθεώρηση μεταβαίνει σε μια δεύτερη φάση που θα εξετάσει τις απαραίτητες προμήθειες για την άμυνα, τα τρόφιμα, τη δημόσια υγεία και τις τεχνολογίες επικοινωνιών.

Η Τζάνετ Γέλεν  επανέλαβε επίσης τις απόψεις της ότι ο αυξημένος πληθωρισμός προκλήθηκε κυρίως από ζητήματα εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία και ότι θα εξασθενίσει καθώς ο ιός τεθεί υπό έλεγχο.

Ενώ η οικονομία και η αγορά εργασίας παρέμειναν ισχυρές, παραδέχτηκε ότι η συνεχιζόμενη χαμηλή προσφορά εργασίας ήταν «ένα μυστήριο» εν μέσω της υψηλής ζήτησης για εργατικό δυναμικό. «Δεν είμαι σίγουρη ότι γνωρίζω την απάντηση», είπε η κ. Γέλεν, προσθέτοντας ότι με την πάροδο του χρόνου μια στενή αγορά εργασίας και η βελτίωση των συνθηκών υγείας είναι πιθανό να επαναφέρουν ορισμένους εργαζόμενους πίσω.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, FT

Supply hyperlink

Περί blogadmin 54 Άρθρα
Με λένε Νανά Μαρκαντωνάκη και ειμαι δημοσιογράφος και εκδότης στο masterd.gr. Ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία τα τελευταία χρόνια και έχω και πτυχία στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*