Οι Βρυξέλλες καλούν τους 27 να συντονίσουν τους κυκλοφοριακούς περιορισμούς


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τους 27 την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου να συντονίσουν τους περιορισμούς μετακίνησης ενόψει της επιδημίας Covid-19 και τις ανησυχίες για την παραλλαγή Όμικρον, ανανεώνοντας την έκκλησή της για περαιτέρω επιτάχυνση των εμβολιασμών.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μια πλήρως συντονισμένη προσέγγιση» στους περιορισμούς στα σύνορα και στις ταξιδιωτικές συστάσεις προκειμένου να «διασφαλιστεί η προβλεψιμότητα για τους πολίτες», υπογράμμισε η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου σε συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τα κράτη διατηρούν τον τελευταίο λόγο στον τομέα της υγείας, με κίνδυνο να δουν την επανεμφάνιση ενός μωσαϊκού εθνικών περιορισμών, όπως στην αρχή της πανδημίας. Όσον αφορά την υγεία, πέρα ​​από τη χρήση μάσκας και την αποστασιοποίηση, «πρέπει να διατηρήσουμε ή να επαναφέρουμε στοχευμένα και έξυπνα μέτρα δημόσιας υγείας», ιδιαίτερα «εν όψει των Χριστουγέννων» και των εορτασμών του τέλους του έτους.

H Επίτροπος προέτρεψε τα κράτη μέλη να «καλύψουν το χάσμα του εμβολιασμού», καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανισότητες μεταξύ των χωρών. «Το 66% των Ευρωπαίων είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά αντιμετωπίζουν περισσότερες μεταδοτικές παραλλαγές, αυτό δεν είναι αρκετό», είπε. Η εμφάνιση της Όμικρον απαιτεί «υπενθυμίσεις» όταν αυτή η νέα παραλλαγή είναι ήδη παρούσα σε «περισσότερα από τα μισά» κράτη μέλη, πρόσθεσε.

Σύνοδος Κορυφής στις 16 Δεκεμβρίου

Τα πρώτα στοιχεία για την Όμικρον επιβεβαιώνουν την υψηλή μεταδοτικότητά του: η Δανία αυτό το Σαββατοκύριακο ανέφερε τριπλασιασμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 48 ώρες. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), 212 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν με βεβαιότητα στην ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία), τη Δευτέρα το μεσημέρι.

«Δεν γνωρίζουμε τα πάντα για την Όμικρον ακόμα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να περιοριστούν τα ταξίδια (στην ΕΕ) για να διατηρηθεί η συχνότητα εμφάνισης αυτής της παραλλαγής στην Ευρώπη και τη Γερμανία όσο το δυνατόν χαμηλότερα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.

Το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19 θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 16 Δεκεμβρίου. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να συμφωνήσουν «να διασφαλίσουν ότι οι περιορισμοί κατά του Covid δεν υπονομεύουν την ενιαία αγορά και δεν εμποδίζουν δυσανάλογα τα ταξίδια μεταξύ κρατών μελών και προς την Ευρώπη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro, AFP

Resource link

Περί blogadmin 54 Άρθρα
Με λένε Νανά Μαρκαντωνάκη και ειμαι δημοσιογράφος και εκδότης στο masterd.gr. Ασχολούμαι με τη δημοσιογραφία τα τελευταία χρόνια και έχω και πτυχία στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*